Aquesta web utilitza cookies tècniques, de personalització i anàlisi, pròpies i de tercers, per anònimament facilitar-li la navegació i analitzar estadístiques de l'ús de la web. Considerem que si continua navegant, accepta el seu ús. Obtenir més informació Acceptar

Llei de prevenció de blanqueig de capitals, LPBC

Alguns sectors del nostre sistema econòmic poden ser utilitzats per blanquejar capitals. Aquests poden procedir tant d'activitats il·legals com d'activitats legals però ocultes a hisenda. Per evitar-ho la Llei de Prevenció del Blanqueig de Capitals (LPBC) regula certes obligacions, actuacions i procediments que s’han de complir.

blanqueig de capitals

A qui afecta?

La LPBC ha classificat algunes activitats (els anomenats Subjectes Obligats) com a susceptibles de ser utilitzades pels “blanquejadors” i els imposa certes obligacions.

Figuren, entre d’altres, el sistema financer i els seus intermediaris, les companyies d'assegurances i els seus corredors, el sector immobiliari, els assessors fiscals, els advocats mercantilistes, les fundacions, determinats comerços de productes de gran valor (joieries, antiquaris, galeries d'art, etc.)

Independentment del sector, el nou Reglament de la Llei, diferencia les obligacions pel volum de les empreses. Per exemple, les empreses amb menys de 10 treballadors i que facturin menys de dos milions d'euros a l'any tenen unes obligacions reduïdes.

Quines obligacions imposa la llei?

La LPBC, als sectors afectats, els imposa certes obligacions de prevenció. Les principals són:

  • Nomenar un representant davant el SEPBLAC (Servei Executiu de la Comissió de Prevenció del Blanqueig de Capitals)
  • Identificació i coneixement dels seus clients
  • Coneixement de les seves activitats
  • Conservar aquesta informació
  • Recaptar informació sobre l'origen dels pagaments i operacions
  • Comunicar al SEPBLAC qualsevol activitat sospitosa
  • Formar al personal perquè coneguin les seves obligacions i sàpiguen identificar operacions sospitoses.
  • Disposar d'un Manual de Procediments
  • Auditoria anual de les mesures implantades per un expert extern reconegut pel SEPBLAC, que haurà de comunicar al SEPBLAC que l'ha realitzat.

Sóc un subjecte obligat: què haig de fer?

El millor que pot fer és sol·licitar consell a un advocat especialista que, després d'haver analitzat el seu negoci, li indicarà quines obligacions té i com complir-les.

No cal espantar-se; la majoria d'obligacions són purament formals i li proporcionaran la documentació i la metodologia perquè pugui complir-les de la forma més eficient.

La meva empresa és petita: quines obligacions tinc?

Si la seva empresa té menys de 10 empleats i factura menys de dos milions d'euros a l'any està igualment obligada a complir la llei, però té uns formalismes reduïts.

No ha de comunicar el nomenament de representant, realitzar comunicacions sistemàtiques, passar auditories ni tenir un pla de formació continuada per als seus treballadors. No obstant això, el representant de l'empresa ha de conèixer l'aplicació de la llei i haurà d'acreditar que ha estat format externament.

Què no s'ha de fer?

En ocasions, hi ha professionals i empreses que tenen l'estranya teoria que no fer res i no nomenar un representant davant el SEPBLAC els dóna una espècie d'anonimat legal que els salvaguarda de complir amb les seves obligacions.

Aquesta idea és un error descomunal equivalent a dir que “millor no em trec el permís de conduir i així em puc saltar els semàfors”

Les obligacions legals existeixen i si, per exemple, un investigat per la policia per blanqueig, o per hisenda per evasió fiscal, ha tingut relació amb el seu negoci i li sol·liciten informació, l'omissió de les seves obligacions li pot sortir molt cara.

UP