Aquesta web utilitza cookies tècniques, de personalització i anàlisi, pròpies i de tercers, per anònimament facilitar-li la navegació i analitzar estadístiques de l'ús de la web. Considerem que si continua navegant, accepta el seu ús. Obtenir més informació Acceptar

Nou reglament europeu de protecció de dades

Des del passat 25 de maig de 2018 és d’aplicació el Nou Reglament Europeu de Protecció de Dades, que passarà a ser la legislació comuna per a tota la Unió Europea. El nou Reglament canvia substancialment el concepte de protecció de dades actual per basar-se en els principis de transparència, pro-activitat i traçabilitat, donant una major responsabilitat als qui tracten dades personals.

reglament europeu de protecció de dades

Quines són les principals novetats del nou reglament europeu de protecció de dades?

A efectes pràctics, i sense aprofundir en tots els detalls, les principals novetats són:

  • Ja no hi ha nivells fixos de risc en funció del tipus de dades. Serà necessari valorar el nivell de risc segons la seva tipologia, quantitat, naturalesa i abast.
  • S'amplien els actuals drets ARCO (accés, rectificació, cancel•lació i oposició) amb dos nous drets: Portabilitat i Limitació a la Finalitat.
  • Desapareix la inscripció de fitxers a l'Agència de Protecció de Dades que se substitueix per un Registre d'Activitats propi.
  • Canvien les clàusules d'informació per unes més clares i explicatives. En molts casos s'exigirà aprovació. A més, haurà d'indicar-se el termini de conservació de les dades.
  • En els contractes d'encarregats de tractament també es modifiquen les clàusules, reforçant les responsabilitats de l'encarregat i els controls del compliment de les seves obligacions.
  • Desapareix el Document de Seguretat que queda substituït per un Informe de Seguretat.
  • Ja no existiran les auditories biennals, però el responsable estarà obligat a realitzar controls periòdics en funció del nivell de risc de les dades que tracti.
  • Les empreses que tractin dades de forma massiva hauran de nomenar un Delegat de Protecció de Dades i fer un Anàlisi d’Impacte.
  • Per acabar amb la impunitat de les grans corporacions, s'amplia notablement el règim sancionador amb multes de fins a 20 milions d'euros ampliables fins al 4% de la seva facturació mundial.

On puc consultar el nou Reglament Europeu de Protecció de Dades en PDF?

El nou reglament està disponible per a la seva descàrrega en format PDF al lloc web de l’Agencia Estatal del Boletín Oficial del Estado.

UP