Aquest web utilitza cookies tècniques, de personalització i d'anàlisi pròpies, per facilitar-li la navegació, analitzar estadístiques de l'ús del web Més informació

Rebutjar Acceptar cookies
Tornar

L'APROVACIÓ EXPRESSA PER A ENVIAMENTS COMERCIALS

24-07-2018
L'APROVACIÓ EXPRESSA PER A ENVIAMENTS COMERCIALS

Des del punt de vista dels ciutadans, un dels aspectes més destacats del nou Reglament de Protecció de Dades és la necessitat, que imposa als responsables de tractar les seves dades, de tenir la seva aprovació expressa i demostrable per utilitzar-los per a finalitats diferents a aquelles per les quals van ser obtinguts. Per contra, aquest aspecte suposa una exigència important per a les empreses, que hauran de recaptar els consentiments necessaris.

El cas més rellevant és l'autorització per realitzar enviaments comercials per mitjans electrònics. En aquest punt s'obren diversos interrogants per part de les empreses Puc seguir enviant informació comercial als meus clients? Haig de sol·licitar autorització a tots? Com haig de conservar les aprovacions?

Són preguntes pertinents sobre les quals intentarem posar una mica de llum.

En primer lloc, el nou reglament, igual que la LOPD, considera que les empreses i professionals tenen un interès legítim a informar als seus clients sobre els seus productes i serveis.

Aquí hem de remarcar que només es poden considerar clients aquelles persones amb els qui tenim efectivament una relació comercial i facturació, i no qualsevol a qui hem fet un pressupost o ens hagi sol·licitat una informació puntual. En aquests casos no tindrien la condició de clients i, per tant, la legitimació per enviar-los publicitat. La primera conclusió, per tant, és que hem de ser molt prudents a l'hora de determinar si existeix o no interès legítim i limitar-ho als clients efectius.

Però inclús si existeix aquest interès legítim hem de donar l'oportunitat que ens neguin el seu consentiment. Per tant, en qualsevol comunicació comercial dirigida als nostres clients els hem de donar la possibilitat d'oposar-se.

Respecte a les llistes d'enviaments que puguem disposar, i els titulars dels quals no siguin clients, tret que ja disposem d'autorització de forma demostrable, haurem de sol·licitar aprovació.

Una forma de fer-ho és mitjançant un enviament no comercial en la qual de forma clara els sol·licitem la seva autorització. És molt important entendre que, a diferència de com se solia fer fins ara, no es pot acceptar una acceptació per silenci o absència de negació. Hem d'obtenir una resposta afirmativa, i atès que això és així, recomanem facilitar-la al màxim incloent un botó en el correu, o un enllaç, per facilitar aquesta labor.

Aquesta acció no necessàriament ha de suposar la pèrdua de les nostres bases de dades, podem utilitzar tota la nostra creativitat per obtenir el consentiment, fins i tot oferir incentius per la resposta (fer un sorteig entre les respostes, per exemple).

Finalment, estaria la forma d'obtenir l'aprovació dels nous contactes. En aquest cas el mètode d'obtenció de l'aprovació és senzill, ja que podem sol·licitar-ho al moment d'obtenir les dades en la mateixa clàusula o circular en les quals els informem del tractament, incloent una casella que hauran de marcar si desitgen donar la seva aprovació.

Aquestes caselles no poden estar pre-marcades. Tampoc podem fer que sigui obligatori marcar-les per enviar o facilitar les dades.

Noticies relacionades

09-12-2019

20 ANIVERSARI DE LANT ADVOCATS

Aquest any 2020 Lant Advocats complirà 20 anys. Vam ser un despatx pioner en el dret de les noves tecnologies i protecció de dades el que ens fa un dels majors experts de mercat.

11-02-2021

NOU REGLAMENT DEL PLA D'IGUALTAT

A l'octubre 2020 van publicar dos Reials Decrets (901 i 902) en què es desenvolupa reglamentàriament, en el primer, la negociació, elaboració i inscripció dels plans d'igualtat, que obligatòriament hauran de ser negociats i, en el segon, el registre de retribucions, establint, addicionalment, l'obligació de realitzar una auditoria sobre retribucions amb perspectiva de gènere.

29-04-2020

NOVETATS A LA PLATAFORMA RGPD DE LANT ADVOCATS

La nostra plataforma de gestió de protecció de dades està en constant evolució per millorar les seves prestacions. Els seus més de 8.000 usuaris suposen una entrada de suggeriments constants que procurem atendre amb cada nova versió.