Tornar

La nova política de transparència

22-06-2017
La nova política de transparència

Amb l'aplicació del nou reglament de protecció de dades, moltes pràctiques comunes en la captació i sol·licitud d'autoritzacions per a la utilització de dades personals ja no seran possibles. Tampoc ho serà camuflar en un munt de pàgines repletes de lletra petita autoritzacions que requereixen un consentiment exprés.

Ara, marcar una casella d'aprovació d'una política de privacitat equival a una aprovació expressa del seu contingut i, per tant, a concedir un permís molt ampli i en conjunt de múltiples finalitats del tractament de les seves dades. Aquesta és la regla general i el que ens trobem abans de prémer qualsevol botó d'enviar o comprar a la major part de pàgines web: “Accepto la política de privacitat”,

Aquesta pràctica deixarà de ser legal amb l'aplicació del nou reglament. Aquest exigirà una política de claredat i transparència a l'hora d'explicar les finalitats i sol·licitar l'autorització.

Si pretén utilitzar les dades personals que capta per a una finalitat diferent de la que l'usuari està facilitant les seves dades, i sobretot si aquesta requereix aprovació expressa, haurà d'indicar-ho clarament i, per exemple, a part de fer aprovar la política de privadesa, col·locar una altra casella sol·licitant aprovació per realitzar enviaments comercials.

Una altra recomanació és fugir de les clàusules molt extenses, difícils d'entendre i plenes de referències a textos legals. La nova política és explicar clarament i en un llenguatge comprensible perquè capta les seves dades, i quin tractament els hi donarà. Oblidi's de començar els textos amb un “D'acord amb la Llei...” i enunciar nombres, noms i dates d'aplicació. No interessen ni aporten res a l'usuari, per contra, desincentiven i fan més difícil la lectura i, per tant, s'entendrà com a falta de transparència i voluntat d'informar.

Aquestes pràctiques són cada vegada més comunes i, més enllà de complir amb el nou reglament, generen confiança en els usuaris. Recomanem començar a implementar-les.

Noticies relacionades

28-04-2020

TELETREBALL I COMPLIANCE

A hores d'ara moltes empreses estem practicant el teletreball. Això comporta canvis molt importants en la capacitat de supervisió dels nostres empleats. És el moment, doncs, de plantejar-se si cal una política de compliance que garanteixi l'adequada supervisió i que tuteli a l'empresa.

03-01-2017

El que sap el nostre mòbil. Com protegir la nostra privacitat

El nostre mòbil sap més de nosaltres que nosaltres mateixos, simplement perquè té més memòria i capacitat d'interrelacionar dades. Emmagatzema una quantitat enorme d'informació nostra i de les nostres activitats. És molt important conèixer com protegir la nostra privacitat i les nostres dades personals.