Aquest web utilitza cookies tècniques, de personalització i d'anàlisi pròpies, per facilitar-li la navegació, analitzar estadístiques de l'ús del web Més informació

Acceptar
Tornar

LA INTIMITAT DELS LLADRES

19-01-2018
LA INTIMITAT DELS LLADRES
Recentment s'ha publicat en la premsa, amb titulars més o menys sensacionalistes, que Espanya haurà d'indemnitzar amb 4.500 € a 5 caixeres de supermercat a les quals van acomiadar per robar per haver-les gravat amb una càmera oculta sense informar-las.
La sentència, del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH), es fonamenta que l'empresa ha violat el dret al respecte de la vida privada, ja que haurien d'haver estat informades de la col·locació d'aquestes càmeres ocultes i no va anar així.

Els acomiadaments van ser declarats procedents pels tribunals espanyols, però el tribunal europeu ha considerat que estats membres de la Unió Europea tenen l'obligació de prendre mesures per garantir el respecte a la vida privada dels ciutadans i que haurien d'haver aconseguit un equilibri entre els drets, en aquest cas, de les caixeres acomiadades i l'actuació de l'empresari. En aquest cas l'estat espanyol a través del seu poder judicial va donar un major pes al fet delictiu comès per les caixeres que a la violació de la seva intimitat que va suposar instal·lar càmeres ocultes sense advertir-les, considerant que la indemnització de 4.500 euros és compensació suficient.

Entrant en el fons de l'assumpte. En primer lloc, tant l'encara vigent Llei Orgànica de Protecció de Dades com el Nou Reglament Europeu de Protecció de Dades, que serà d'aplicació obligatòria el pròxim 25 de maig, obliguen a informar els interessats quan un espai on es troben està vigilat per càmeres, havent-los addicionalment d'informar on poden exercir els seus drets sobre les imatges captades. Tant les càmeres com el cartell d'avís han de ser visibles.
Un altre aspecte a considerar seria la proporcionalitat. Es consideraria desproporcionat que les càmeres instal·lades amb la finalitat de vetllar per la seguretat en un espai de treball gravessin la veu.

Si els propietaris del supermercat haguessin volgut actuar legalment tenien 2 opcions. La més òbvia seria informar de l'existència de totes les càmeres, encara que aquesta solució, encara que dissuasiva, no s'hagués adequat a les seves pretensions. La segona seria contractar a un detectiu que, emparat per la Llei de Seguretat Privada haguessin pogut instal·lar dispositius de vigilància de forma legal i ser utilitzats com a prova.
 

Noticies relacionades

09-11-2018

MIG ANY DEL NOU REGLAMENT DE PROTECCIÓ DE DADES

Ha passat ja mig any des de l'inici de l'aplicació obligatòria del nou Reglament de Protecció de Dades i ja podem extreure les primeres conclusions. La primera és que el dia 25 de maig no era l'Armagedón com molts creien, i uns altres pretenien fer creure, i el dia 26 va sortir el sol amb normalitat.

21-04-2016

Primera sentència del Tribunal Suprem sobre la responsabilitat penal de l'empresa

El Tribunal Suprem ha emès la seva primera sentència sobre la responsabilitat penal de les empreses en la qual confirma la multa a 3 societats de 775 milions d'Euros cadascuna. El Tribunal Suprem ha emès la seva primera sentència sobre la responsabilitat penal de les empreses en la qual confirma la multa a 3 societats de 775 milions d'Euros cadascuna.
22-06-2017

La nova política de transparència

Amb l'aplicació del nou reglament de protecció de dades, moltes pràctiques comunes en la captació i sol·licitud d'autoritzacions per a la utilització de dades personals ja no seran possibles. Tampoc ho serà camuflar en un munt de pàgines repletes de lletra petita autoritzacions que requereixen un consentiment exprés.