Tornar

El que sap el nostre mòbil. Com protegir la nostra privacitat

03-01-2017
El que sap el nostre mòbil. Com protegir la nostra privacitat
Gràcies al ràpid desenvolupament tecnològic, i en pocs anys, hem canviat molts hàbits i hem incorporat a les nostres vides un bon nombre de dispositius tecnològics que controlem, mitjançant aplicacions, amb els nostres telèfons intel·ligents. Aquests saben sempre on som i poden captar, emmagatzemar i transmetre infinitat de dades sobre el nostre comportament, preferències i costums. A part, emmagatzemen una quantitat enorme d'informació nostra que els hi confiem tant voluntària com involuntàriament, si no ens prenem la molèstia d'entendre-ho i limitar-ho.
Els utilitzem per comprar i pagar, buscar informació, gestionar la nostra agenda, conservar les dades dels nostres contactes (incloent aniversaris), monitoritzar nostra forma física connectats a altres dispositius, compartir les nostres activitats en xarxes socials, intercanviar missatges i gestionar el correu, escoltar música, guardar les nostres fotos,  llegir premsa, accedir al nostre banc, guardar les targetes d'embarcament o entrades d'espectacles que es connecten a la teva agenda i t'avisen, consultar el temps que farà, fer-te de navegador, demanar taxis, etc., etc., etc. En definitiva saben tot sobre nosaltres, fins i tot més que nosaltres mateixos perquè a diferència d'ells no tenim tanta memòria ni tanta capacitat d'interrelacionar dades.
El risc no és tant la utilització massiva i anònima que facin les empreses analitzant els Big Data, el veritable perill és què passaria si tot això caigués en mans d'un altre amb intenció d'utilitzar-ho fraudulentament. Què pot fer algú si ens pirateja el mòbil i accedeix a tota aquesta informació o passen a controlar el dispositiu incloent la càmera.
L'Agència de protecció de Dades ha elaborat un decàleg amb consells sobre com protegir la nostra privadesa en la utilització de dispositius tecnològics que utilitzem de forma habitual (accedeix aquí). En ell se'ns faciliten consells de com protegir les nostres dades personals i a utilitzar de forma segura els dispositius tecnològics, des de llegir abans d'acceptar sense més les polítiques de privacitat de les aplicacions que instal·lem fins a tapar la càmera dels dispositius quan no s'usen. Recomanem la seva lectura.

Noticies relacionades

12-12-2019

NOVA GUIA SOBRE COOKIES DE L'AGÈNCIA DE PROTECCIÓ DE DADES

El passat 8 de novembre la Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD) va presentar la primera guia a Europa elaborada conjuntament entre l'autoritat de protecció de dades i els representants de la indústria (associacions ADIGITAL, Anunciants, AUTOCONTROL i IAB Spain) sobre l'ús de cookies adaptada a la nova normativa.