Tornar

El comerç electrònic. Com regular les condicions de contractació

03-01-2017
El comerç electrònic. Com regular les condicions de contractació

Una tenda online està regulada principalment per tres lleis. Quant a pàgina web accessible al públic està subjecta a la Llei de Serveis de la Societat de la Informació. Respecte a l'intercanvi de dades personals que es pugui produir queda regulada per la Llei Orgànica de Protecció de Dades Personals. Finalment, centrant-nos en la pròpia activitat de la venda online, està regulada per la Llei de Defensa dels Consumidors i Usuaris (RDL 1/2007) que va ser actualitzada l'any 2015.

Aquesta última Llei estableix amb detall la informació que ha de facilitar-se als consumidors abans que efectuïn la compra, sobre quins són els seus drets i quin contingut ha de tenir el contracte de venda.

La forma correcta de fer-ho és redactar unes Condicions de Contractació, que incloguin tots els punts que exigeix la llei, i col·locar-les en un enllaç que permeti la seva descàrrega al costat d'una casella d'aprovació abans de que es procedeixi a confirmar la compra.

En aquest document han de quedar reflectides totes les condicions de la venda tals com la inclusió de l'IVA o les despeses de transport en el preu, la garantia dels productes, la política de devolucions, l'àmbit de la venda, el procés de compra, les formes de pagament, el dret de desistiment, la delimitació de responsabilitats, etc.

Quant millor redactades estiguin i menys buits hi hagi, menys problemes tindrem en el cas que es produeixi una incidència en la venda. És important ser precís i establir amb claredat de qui són les diferents responsabilitats al llarg del cicle de venda fins al lliurament i en quin moment es produeix el canvi de titularitat dels béns.

Finalment esmentar que està totalment desaconsellat copiar un contracte d'una altra pàgina web i no només perquè és il·legal vulnerar la propietat intel·lectual. Encara que en una lectura del text copiat ens pugui semblar que és correcte i que podem adaptar-ho, les condicions legalment exigibles varien segons els productes que es venen i són moltes les variables que poden canviar. Millor encarregui-li-ho al seu advocat.

Noticies relacionades

22-06-2017

La nova política de transparència

Amb l'aplicació del nou reglament de protecció de dades, moltes pràctiques comunes en la captació i sol·licitud d'autoritzacions per a la utilització de dades personals ja no seran possibles. Tampoc ho serà camuflar en un munt de pàgines repletes de lletra petita autoritzacions que requereixen un consentiment exprés.
05-10-2020

NOVA LLEI DE TREBALL A DISTÀNCIA

El passat 29 de setembre va entrar en vigor la nova Llei de Treball a Distància (teletreball) que obliga a totes les empreses que utilitzin aquest sistema a signar un acord amb els treballadors d'aquesta modalitat de treball.

10-04-2018

COMPTE ENRERE PEL NOU REGLAMENT DE PROTECCIÓ DE DADES

Queda poc més d'un mes perquè sigui d'aplicació obligatòria el nou Reglament de Protecció de dades i les empreses s'apressen a posar-se al dia amb les noves obligacions.

L'enduriment de les sancions i, sobretot, el tractament a les empreses multinacionals, ha fet que les centrals corporatives exerceixin una gran pressió sobre les seves filials ja que, una actuació negligent d'aquestes els pot suposar un importantíssim dany econòmic en forma de sanció.